Himpunan Resipi Masakan Kampung, Mudah, Ringkas dan Eksotik. Air Tangan Bonda Pengerat Kasih Sayang Sekeluarga..
KAWAN-KAWAN SAYA
14 October 2011
LOMPAT TIKAM
Satu lagi juadah tradisional orang Kelantan. Juga juadah wajib pada bulan puasa.. Ummi lebih suka buat sendiri daripada membelinya di kedai, lebih berbaloi katanya. Lagipun nak membuatnya tak susah mana, bahan2 pun boleh beli kat kedai. Cuma nak kena rajin lah..
Bahan-bahan A (adunan tepung hijau)
1 mangkuk tepung beras (Ummi guna tepung beras cap Teratai)
2 - 2/2 mangkuk air daun pandan (guna air biasa + pes pandan dan pewarna hijau pun boleh)
1 sudu besar air kapur
Cara : campurkan semua bahan dan kacau atas api sederhana hingga naik wap. Masukkan ke dalam loyang dan kukus selama satu jam. Sejukkan dan dipotong2.
Bahan-bahan B (kepala santan)
Santan satu biji kelapa (anggaran 2 mangkuk)
secubit garam
1 senduk tepung beras
Cara : campurkan semua bahan dan kacau atas api sederhana hingga pekat. Sejukkan
Bahan-bahan C (Pulut merah)
2 cawan pulut, cuci dan rendam selama 2 jam
2 cawan santan
sedikit pewarna merah
secubit garam
Cara : campur semua bahan dan kukus dalam loyang hingga masak. atau lebih senang, masukkan ke dalam "rice cooker" dan masak sepertimana memasak nasi.
Bahan-bahan D (Air gula atau air nissae) - dimasak hingga larut dan disejukkan
4 keping Gula melaka atau 'Nissae' kerek besar
1 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
daun pandan disimpulkan
Cara-cara menghidang kuih lompat tikam.
Adunan A yang telah siap dipotong dimasukkan ke dalam mangkuk. Letakkan sedikit pulut merah dan siramkan adunan B. Tuangkan sedikit air gula dan siap untuk dihidangkan. Sedap dimakan sejuk atau panas.
Selamat mencuba.
Labels :
KUIH TRADISI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment