Assalamualaikum wbt...
Hari ni saja nak menunjuk sup kateh lembu atau kaki lembu... Selalu wat rojok kateh je.. tp tekak ni teringin nak makan sup... Wat sup pedas, ala2 Siam gitu.. heheh
Gambar ni pun dah tertunggak.. Tak apa la kan.. tapi dah nunjuk2 dah kat facebook.. ruangan D'cooking Room... Jadi, share resipi je la yek...
Bahan2
1 batang kaki lembu, dibakar, dikikis kulitnya.. cuci bersih2
3 inci halia, diketuk (saya suka halia lebih)
1 bungkus sup bunjut
1 labu bawang putih, diketuk
2 batang serai, diketuk
1 sudu makan lada hitam, ditumbuk
garam dan serbuk perasa secukup rasa
bahan penumis, dimayang
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 hiris halia
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang dan cengkih)
sedikit minyak untuk menumis
Cadangan hidangan
daun sup, daun bawang yang dimayang
bawang goreng,
cili api dititik atau dihiris halus
Limau nipis, untuk airnya
Lobak asin jeruk (yang halus2)
Cara membuatnya
Dalam periuk, masukkan kaki lembu yang dah dicuci, tambah air secukupnya dan rebus sampai empuk.. Dah empuk, hiris2 dan masukkan kembali ke dalam periuk.. Campakkan rempah sup bunjut, bawang putih ketuk, halia ketuk dan serai ketuk.. Renehkan sampai mesra bumbunya.. Tambah juga lada hitam, garam secukup rasa. Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak.. tumiskan sedikit halia mayang, bawang merah mayang, bawang putih mayang dan rempah tumis 4 sekawan. Dah garing kekuningan, tuangkan ke dalam periuk sup tadi. Siap untuk disajikan. Masa menghidang, titikan cili api, perahkan limau nipis, taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang dan lobak asin.. Slurppp... Sedap.. boleh dimakan dengan nasi atau disajikan bersama mihun atau mee kuning..
Selamat Mencuba..
No comments:
Post a Comment