Mungkin ada diantara kawan2 di luar sana yang suka makan sayur rebung. Ada macam2 jenis rebung, iaitu rebung buluh minyak, rebung buluh betung dan lain2.. Yang dalam gambar ni ialah rebung madu... Rasanya tak lah manis macam madu.. tapi rebung ni sedap... tak pahit sangat macam rebung2 jenis lain. Macam2 cara orang masak rebung.. Boleh dicampur dalam kari daging, dibuat kerabu, dimasak lemak cili api campur udang hidup, masak lemak putih, dicampur dalam bubur lambuk...dimasak air campur lada hitam, celur cicah budu pun sedap....
Walaubagaimanapun, rebung ni tak sesuai dimakan oleh ibu2 dalam pantang... sebab ia sejuk.. Tetapi rebung tidak mabuk dengan ubat... itu yang saya suka.. hehehe
Yang ini, masak lemak putih campur lada hitam dan ikan panggang tawar. Selalunya untuk masak lemak begini, rebungnya kena sagat kasar2.. tapi kali ni, saya potong je nipis2 tapi tak nipis sangat...
Rebung madu yang dah siap dikupas kulitnya.. Sedia untuk disagat atau dihiris nipis...
Inilah rupa rebung madu yang belum dikupas kulitnya... Kecik2 aje rebungnya...
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment