Assalamualaikum wbt..
Masih dalam mood raya... dan masih ada sedikit lagi lebihan daging korban.. ada juga tulang rusuk dan babat.... Hmmm... pagi2 lagi dah mula masak lauk singgang ni... untuk hidangan tengah hari.. Ye la kan, lauk singgang ni, kalau masak lebih awal.. baru mesra rasanya.. Lagipun kalau masak lauk bersantan dan berempah, dah lalu nak telan dah... Asyik dok makan daging je.. sana sini, semua daging...heheh...
Kali ni masak singgang pedas... Masak macam masak singgang biasa, tapi taruk cili kering.. Yang ni saya masak guna cili serbuk je.. Cili kering pun guna gak.. tapi cuma dipotong2 dan dicampurkan ke dalam singgang...
Jom layan resipi singgang ni.. Lain orang, mesti lain caranya kan.. Ini cara saya.. Masak singgang pedas tulang rusuk...
SINGGANG PEDAS TULANG RUSUK
Bahan2 ikut kuantiti tulang yang nak dimasak
Tulang rusuk + daging
Asam keping
Air secukupnya untuk merebus
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Bahan2 ditumbuk kasar-kasar atau dihiris2
Lengkuas, kena lebihkan
Halia
Kunyit hidup
Bawang putih, kena lebihkan
Bawang merah
Cili kering, separuh dikisar, separuh lagi digunting halus2
Ketumbar biji
Cara2
Masukkan daging, tulang dan air ke dalam periuk. Masak hingga mendidih dan dagingnya empuk. Dah empuk, masukkan bumbu yang ditumbuk kasar tadi, asam keping dan garam secukup rasa. Renehkan atas api kecil hingga bumbu meresap ke dalam daging. Sesuaikan rasa. Sedia untuk dihidangkan. Sedap dimakan dengan nasi putih.
nota : Kalau nak masak singgang putih yang biasa, tak perlu masukkan cili kering. Cuma tambahkan cili padi atau lada hidup sebiji2...
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment