Assalamualaikum wbt.
Ikan puyu ni adalah hasil pancing sibujang sulung... Beliau memang suka mancing.. kalau dapat ikan, lagi la dia suka... Jenuh gak nak menyiang, ikannya dah le kecik2.. banyak sisik pulak.. tapi untuk tidak menghampakan, masak la jugak... Ye la, sesekali kena layan juga minat anak2... Selepas aktiviti menyiang, ikan puyu ni nak kena gaulkan dengan abu dapur dan daun senduduk yang diramas2.. tujuannya adalah untuk membuang lendir dan hanyir ikan. Lepas tu, dicuci bersih dan digaul dengan perahan asam limau sebelum dicuci sekali lagi...
Di sini, saya kongsikan resipi singgang pedas ikan darat... kalau orang luar sebut asam rebus.. tapi ada sedikit perbezaan dari segi bahan2nya...
Bahan2
ikan darat (puyu, haruan dan terbo)
daun kesum
Asam keping buah kandis (rasanya manis2 sedikit)
garam secukup rasa
air secukupnya untuk kuah
bahan2 tumbuk
sedikit lengkuas, halia, kunyit hidup dan ketumbar biji
bawang putih dan bawang merah
cili kering
Cara
Campurkan bahan2 tumbuk dengan air secukupnya. Campurkan asam keping kandis dan didihkan. Dah didih, masukkan ikan dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun kesum. Bila ikan dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment