KAWAN-KAWAN SAYA

07 February 2011

SARDIN TUMIS DAN KERABU KACANG BOTOR


kerabu kacang botor campur sotong


menu cincai dan express, tumis sardin

Beginilah rutin harian saya...semua nak kena cepat.. balik keje terus ke pasar, beli lauk pauk dan sayur mayur... Hari ni memang kena ke pasar, peti ais dah kosong setelah cuti seminggu...Huh!! penat betul..bila sampai rumah, dah tak larat nak masak, tapi perut perlu diisi. penyudahnya, masak nasi berlaukkan sardin dan buat sedikit kerabu kacang botor campur sotong.. Alhamdulillah, along makan sampai bertambah tiga kali..

Saya tak nak kongsi cara masak lauk sardin, tapi nak kongsikan resipi kerabu.. Saya buat kerabu ala thai.. Cuma celurkan sotong dalam air mendidih, gaulkan dengan semua bahan2 yang dihiris iaitu kacang botor, bawang besar, bawang putih, cili padi, serai, daun limau purut, lada merah. Tambahkan jus limau, garam dan sedikit gula. Gaul rata2 dan sedia untuk dihidangkan. Walaupun resipi ini cuma ringkas saja, tapi inilah makanan pembuka selera.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment