KAWAN-KAWAN SAYA

18 February 2011

KIMCHI KOBIS A.K.A ACAR KOREA


kimchi yang dah siap diperap.. sedia untuk dimakan.. rasanya.. erm... macam acar kobis jer.. boleh la...


adunan tepung beras... campurkan satu sudu tepung beras dengan secawan air dan masak sampai mendidih dan pekat. Sejukkan.


ramuan untuk kimchi. halia, bawang putih, daun bawang, daun kucai (saya tak taruk) bawang besar, semua diracik halus. Campurkan ke dalam adunan tepung beras. Tambahkan juga sedikit garam, udang kering yang ditumbuk halus, gula dan serbuk cili.


kubis panjang, dibelah 2, dicuci dan dibubuh garam ke dalam daun selapis demi selapis, masukkan ke dalam bekas dan bubuh sedikit air. kemudian diperap satu malam. kemudian cuci sekali lagi untuk membuang garam dan toskan. Bubuhkan ramuan kimchi ke dalam setiap helaian kubis dan peram lagi selama 8 jam dalam suhu bilik, selepas itu barulah disimpan di dalam peti sejuk.

Percubaan pertama buat kimchi.. Resipi goggle kat internet.. banyak sangat versi, tapi saya dah olah sendiri, ikut citarasa....

No comments:

Post a Comment