saja buat kelainan.. biasanya kalau nak masak kicap ayam, ayamnya digoreng dulu.. tapi kali ni ubah citarasa sket.. ayamnya tak perlu digoreng.. saya cuma gaulkan ayam dengan kicap manis, lada hitam, serbuk buah pala dan halia yang dikisar.. kemudian tumis2kan rempah kasar (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih), sampai naik bau...baru dimasukkan hirisan bawang putih dan sedikit halia hingga kekuningan.. Masukkan kepak ayam, tutup kuali dan tunggu hingga ayam mengecut dan bumbu meresap.. tambahkan sedikit garam jika perlu, serbuk perasa dan sedikit cuka makan dan air secukupnya untuk mengempukkan isi ayam. Masak sampai pekat atau agak kering.. Akhir sekali, campurkan hirisan bawang besar, lada hidup dan buah tomato.. Hidangkan panas2.. boleh dimakan dengan nasi putih atau roti..
Selamat mencuba..
Mantap nih :) Nice blog :)
ReplyDeletesalam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...
Waaa nak test..
ReplyDelete