KAWAN-KAWAN SAYA

19 July 2012

PENGAT KELADI CAMPUR MEE SANGGUL

Assalamualaikum wbt..
Mee sanggul atau mee siput... dibuat pengat!! korang mesti pelik kan?? selalunya mee siput digoreng dan dimakan begitu aje, cicah sambal kicap atau sambal tumis... Ataupun, direbus dan dijadikan mee goreng atau mee sup..
Sebenarnya saya teringin sangat nak makan pengat mee sanggul campur pisang nangka.. tapi, pisang nangka tak ada.. Ummi cakap, kalau campur keladi pun sedap juga.. jadi saya pun mulakan operasi menggali isi keladi yang saya tanam beberapa bulan lepas.. dapatlah dua ketul keladi yang agak besar... Maka menjadilah pengat keladi campur mee sanggul.. Mudah saja cara memasaknya... Masak pengat macam biasa, cuma mee sanggul tu taruk diakhir masakan.. Sebelum tu, mee sanggul kena celur dalam air panas mendidih untuk melembutkannya.. Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment