Sebelum ni, memang saya pernah dengar orang bercerita tentang kebaikan dan khasiat kolagen rumpai laut asli Sabah. tapi tak pernah terbuka hati untuk mencubanya sehinggalah saya diperkenalkan oleh seorang sahabat... Selepas empat hari saya menggunakannya, dan ada perubahan pada kulit wajah.. saya terus menggunakan kolagen rumpai laut Sabah sehingga sekarang... Thank you Norbaineh Marikan...
Rumpai laut kering
Okey, saya tak nak bercerita panjang tentang kolagen ni... tp saya nak kongsikan resipi yang istimewa menggunakan rumpai laut.. Rumpai laut ni ada juga di tempat saya tetapi dikenali sebagai saghae/sarer... Bezanya rumpai laut Sabah lebih kasar/besar saiznya berbanding saghae/sarer yang halus macam rambut.. Dari segi warna dan rasa lebih kurang sama sahaja..
Rumpai laut yang telah direndam semalaman
Cara menyediakan kerabu rumpai ini kawan saya Norbaineh Marikan yang ajarkan.. tapi saya derhaka sikit kat resipinya nya kerana ada beberapa bahan yang kebetulan tak ada...Oleh kerana dah tak tertahan kecur.... saya buat jugalah...
Bahan2 untuk kerabu rumpai laut (saya agak2 je)
Rumpai laut (saya guna kedua2 jenis, purple dan gold) - dicuci bersih dan direndam semalaman
Udang kering, ditumbuk kasar2
Jus limau kasturi
Garam, gula dan perasa
Kerisik
Bahan-bahan dihiris halus
Buah mangga (saya tak guna, sebab tak ada, saya gantikan timun, disagat halus memanjang)
Buah tomato
Cili merah dan cili hijau
Cili padi
Daun bawang
Bawang merah
Bawang putih
Cara Membuatnya
Rumpai laut yang telah direndam, dicelur sekejap dalam air panas dan toskan. Kemudian gaulkan dengan jus limau, garam dan perasa. Selepas itu campurkan bahan2 yang dihiris ke dalamnya.. Gaul rata2.. Akhir sekali tambahkan kerisik. Siap untuk disajikan.
Siap sudah kerabu rumpai laut saya.. Rasanya memang mantap!! Sekali cuba pasti nak lagi.. Kalau buat style kerabu saghae pun sedap juga... Tepuk dada, tanya selera...
Selamat Mencuba...
SALAM KENAL PUAN,
ReplyDeleteSEDAP DAN TERUJA SAYA TGK KERABU NIE..TAK PERNAH CUAB TP BILA SEBUT SAMA DGN KERABU SAGHEER..MMG PEBERET SAYA..KALAU BLN PUASA SEDAPNYA KALO DPT KERABU SAGHEE NI..
Thanks Amna Faqiha.. selamat mencuba ya..
ReplyDelete