KAWAN-KAWAN SAYA

20 May 2013

SAYUR LEMAK BUAH TERRE (GAJUS) DENGAN SOTONG

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah... musim sotong telah tiba... dan pohon terre kembali berbuah... Dapatlah dibuat masak lemak dengan sotong..  Sebelum dimasak, buah gajus atau terre ni kena celur dulu, kemudian diperah airnya, baru dibuat masak lemak.. Gunakan santan pekat, hiriskan bawang besar dan lada hidup.. tambah garam secukup rasa.... Masaklah seperti masak lemak sayur yang lain...In Shaa Allah, ada lauk ikan goreng dan sambal belacan.... habis la diet.. huhu
Buah gajus @ terre (sebutan dalam loghat Kelantan), saya beli kat pasar borong Kuala Besut.. bijinya dah takde, sebab nenek dan ambik bijinya untuk disemai.. hmmm.. asik dok beli je.. cuba tanam sendiri pulak ye.. Kalau tak berbuah, dapat makan pucuk buat ulam pun jadi lah....
Buah terre yang tak begitu masak... telah siap dicelur, untuk dibuat masak lemak.. nk hidang terus macam ni pun boleh.. cecah budu atau sambal belacan...

Okey.. kepada kawan2 di luar sana.. jangan terperanjat ye.. sayur lemak buah terre kegemaran keluarga saya... tapi kalau kawan2 dan mencuba masakan eksotik ini.. tetapi allergic dengan sotong, boleh gantikan isi ikan, atau gunakan isi ikan bakar atau ikan bilis je... yang pasti, sekali makan, pasti nak lagi..

Alhamdulillah.. walaupun ringkas, cuma lauk singgang, sayur lemak sotong ulam dan budu... itulah rezeki kami... terima kasih Ya Allah..

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment