Hidangan tengahari semalam.. Timun masak air campur udang geragau, sambal sotong, ikan bakar dan budu...
Timun masak air. Lagi syok kalau ada lada hitam.. tapi lada hitam kehabisan stok, jadi saya hiriskan bawang putih, bawang merah dan lada hijau aje lah.. Tambahkan air secukupnya dan didihkan..taruk garam dan pak aji sket.. Udang geragau pun campak sekali.. Dah mendidih, masukkan timun.. Masak la sampai timun empuk..
Macam biasalah, goreng sotong dan ketepikan.. Kemudian tumis bahan2 kisar iaitu bawang putih, bawang merah, lada kering sampai garing.. tambah garam dan gula secukup rasa.. tambah air asam sket.. Akhir sekali masukkan sotong yang telah digoreng, hirisan bawang besar dan lada hidup..
Ikan selayang, bakar tawar je.. Cuma siapkan cili dan bawang hiris, tuangkan kicap..
Yang ni... budu cmpur hirisan cili, limau dan bawang... nak sedap lagi, hiriskan serai muda....buat lawan ikan bakar dan ulam2..
Oleh kerana yang ada timun kecik je.. itulah ulam saya hari ni..
Alhamdulillah... rezeki dari Allah untuk kami sekeluarga...
Sambal sotong faveretku!! Sedapnye..
ReplyDeletesedap weh..lama tak mkn timun masak air...t.ksih ats rcp.nok wat nti.
ReplyDelete