KAWAN-KAWAN SAYA

03 November 2012

KURMA AYAM

Assalamualaikum wbt...

Ada seorang sahabat tanya saya... Kak.... cmner nak masak lauk kurma ayam... saya pun cakap la... lebih kurang mcm masak kari gak.. tapi, gunakan serbuk rempah kurma.. pastu...guna susu cair..  kalau xde susu cair, letak sntan pun boleh.. bahan2 lain tu sama je dgn masak kari.. Cuma, lauk kurma kena masak biar pekat sedikit... baru lah sedap...
Dalam masa yang sama, saya berikan juga bahan2.. ya lah, orang nak belajar.... cakap lebih kurang... nanti tak faham.. dia cakap, tq kak.. kacang je ni..

Tup... tup...satu hari, sahabat saya ni masak la kurma ayam....Tiba2 dia call saya... Kak, nape lauk kurma ayam saya tak sedap?  tak macam akak punya? akak bagi resipi tak betul eh??? Pulak dah, kita lak yang disalahkan...  Ok, baik sini seketul, biar akak rasa, mana yang tak kena.... So, petang tu.. dia bawakkan saya semangkuk lauk kurma yang dia masak..

Ni dia kak..  saya tengok apa yang dikatanya lauk kurma yg dia masak dalam mangkuk tu.. ayam..saya rasa sikit...  cuma rasa rempah.. tawar heber...pstu, saya tanya balik?  nko guna susu cair ke santan?  dia cakap.. saya tak letak dua2 tu. just guna rempah je.. tumis minyak sikit je..  kerisik pun tak tarok...tapi saya guna rempah kurma yg macam akak cakap....  naik angin saya dibuatnya.. dah memang terang2 dia tak ikut resipi...tp kita yang dipersalahkan???

 
okey.. kita tutup je la citer tu..  x guna kita bagi resipi bagus2..  kalau dia dah macam tu.. masak ikut kepala sendiri, pastu nk kompleh orang...heheh..  Resipi kurma ayam saya macam ni....

KURMA AYAM (bahan2 agak2 je.. semua kat sini dah terror masak ye..x susah sangat rasanya)

bahan A
1 ekor ayam, dipotong2
2 biji kentang, belah 4
2 tomato, dibelah 4
2 biji lada merah/hijau, dikerat 2 atau biarkan sebiji
1 biji bawang besar dibelah 4

1 tin susu cair atau santan secukup kegunaan
satu sudu makan kerisik
1/2 yoghurt tanpa perisa + air limau nipis
1 sudu tomato puree
 sedikit daun ketumbar dan pudina
garam gula secukup rasa

4 sudu rempah kurma - saya guna cap Adabi, bancuh air panas
rempah tumis 4 sekawan (cengkih, kayu manis, bunga lawang dan pelaga)
minyak utk menumis

bahan2 kisar
3 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 inci halia

cara2
panaskan minyak, tumiskan rempah tumis.. bila naik bau...campur bahan2 kisar.. diikuti rempah kurma...kacau sampai garing, masukkan ayam dan ungkepkan sampai kering air.. kemudian masukkan kentang, yoghurt, tomato puree.  santan, garam gula, daun ketumbar dan daun pudina, garam serta gula...masak sampai empuk dan kuah pekat.  akhir selai, campurkan cili, tomato dan bawang besar..

Selamat mencuba..

2 comments:

  1. salam perkenalan... mohon share ye resipi.. jemput jengok2 and follow back my blog ye sis :) http://wwweffafarhana.blogspot.com/

    ReplyDelete