KAWAN-KAWAN SAYA

14 December 2011

TAUGEH KAMPUNG TUMIS AIR CAMPUR UDANG


Saya panggil tauge kampung, sebab dia kurus.. tapi sebenarnya ni tauge diperbuat menggunakan kacang hijau. Selain dimasak sebagai sayur, tauge ni juga sedap dibuat ulam cecah budu atau ulam2 laksa, laksam dan nasi kerabu..

Saya bukan nak kongsi resipi masak sayur tauge ni, sebab semua dah tahu nak masak sayur goreng kan.. (gambar kat atas tu sekadar hiasan) tapi cara membuat tauge menggunakan kacang hijau. Mula2 kena pilih kacang hijau jenis yang mahal.. biji dia besar2 sket.. Pastu dicampur air sampai tenggelam. Rendam selama 4 jam.. Toskan. Masukkan ke dalam bakul jarang yang dialas daun pisang. Tutup atasnya dengan kain. Siram setiap satu jam. Selepas 2 hari, tauge dah boleh digunakan.


Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment