KAWAN-KAWAN SAYA

14 December 2011

BUNGA KANTAN


Kepada mereka yang masih belum kenal bunga kantan, beginilah rupanya....dalam gambar ni dah kembang mekar setaman, tapi masih boleh digunakan.

Bunga kantan ni ramuan utama dalam menyediakan kuah laksa penang selain daun cenohom (kesum). Boleh juga dicampur kedalam masakan asam pedas, dibuat ulam untuk hidangan laksa putih kelantan, laksa kuah masak terengganu, laksa johor, laksa kedah, laksam atau nasi kerabu. Boleh juga dibuat ulam cecah budu atau sambal belacan. Pendek kata, semua hidangan laksa atau nasi kerabu akan jadi sedap kalau ada bunga kantan!!

Opsss...bukan setakat bunga yg boleh dimakan, tapi buahnya juga... nanti saya postkan gambar buah kantan.. Ada kat dalam kebun belakang rumah, tapi belum boleh dipetik, sebab belum matang lagi..

Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment