KAWAN-KAWAN SAYA

14 June 2012

ROTI CANAI TELUR DENGAN KUAH DHAL

Assalamualaikum wbt.. Menu sarapan pagi semalam... lewat post kat blog kerana masa tidak mengizinkan.. tapi tak apalah... dah kenyang pun.. Sebenarnya saja nak kongsi kat sini..kalau kawan2 kat luar sana yang datang melancong ke Pantai Timur, jangan le terperanjat kalau nak bersarapan dengan roti canai...Kat sini, jarang ada kari dal yang ada sambal tumis tu...yang ada kuah dhal atau kari ayam, kambing atau lembu.. dan ada juga gulai tulang lembu yang besar gedabak tu.. ikut pilihan la ye.. yang ini saya punya... roti telur, kuah dhal dan gula (org Teganu kan suka yang manis2)tak nak cuba?? sedap tau!! roti telur, made by my Masterchef...Ummi.... Hmmm.. tiap kali Ummi buat roti canai, saya mesti makan sekeping.. kalau takde kuah, cecah susu pekat ataupun gula.. inilah dia rupa kuah Dhal orang Terengganu... takde rasa kari, hanya Dhal semata.. oppss... ada la juga rasa lemak santan dan rempah tumis2 tu.. nak membuatnya mudah aje..cuma rebuskan Dhal sampai empuk (kacang dhal tu kena cuci dan rendam dulu semalaman, baru cepat empuknya..) masa merebus Dhal tu, campurkan bawang putih, bawang besar dan halia yang dititik.. tambahkan juga serbuk kunyit supaya warnanya cantik kekuningan.. bila Dhal dah empuk, tambahkan santan dan garam secukup rasa.. Dalam kuali lain, tumiskan sedikit biji sawi, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih hingga naik bau... kemudian tambahkan hirisan bawang merah, bawang putih dan halia.. kacau sampai bawang kekuningan. Tuangkan ke dalam rebusan Dhal tadi berserta dengan minyak tumisan tu.. Tutup periuk dan padamkan api.. Selepas 5 minit, baru dibuka..sedia untuk disajikan dengan roti canai.. Makan dengan roti putih biasa pun sedap juga... Bagi yang suka pedas, kena sediakan sambal tumis la ye.. bagi orang Terengganu... beginilah seadanya.. tambahkan gula secukup rasa.. yummy...yummy.. Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment