Nasi berlauk.... sama popularnya dengan nasi kerabu atau nasi dagang di Kelantan atau Terengganu.. Hidangan nasi putih dengan lauk gulai ikan tongkol, sambal belacan lada kering dan beberapa hirisan timun. Sudah lengkap satu hidangan nasi berlauk. Selain ikan tongkol, gulai ayam atau daging juga digemari ramai.
berikut adalah resipi sambal belacan cili kering yang selalu disediakan bersama-sama nasi berlauk. Gulainya adalah sama dengan gulai nasi dagang.
SAMBAL BELACAN CILI KERING
20 biji cili kering, buang biji dan rendam dalam air panas
1 atau 2 sudu belacan, dikepal-kepal, cucuk dengan lidi dan dibakar
2-3 biji bawang merah, dibakar
2-3 biji bawang putih, dibakar
garam dan gula secukup rasa
beberapa biji limau nipis - perah airnya
Cara
Campurkan semua bahan ke dalam lesung, kecuali limau nipis dan tumbuk hingga lumat. Keluarkan dari lesung, campurkan perahkan limau. Sesuaikan rasa dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment