KAWAN-KAWAN SAYA

20 October 2010

SATAY



Ermmm... hari raya aritu, tak dapat makan satay sbb sakit gigi... Kebetulan, ummi ada bawakan kami satay frozen dari kampung masa dia datang ke Johor baru-baru ni.. dah lama terperap kat freezer, baru hari ni teringat nak makan.. Jadi, petang tadi, bermulalah projek kecahkan dapur....(kebetulan hari ni tak bekerja), masak kuah sate & bakar sate, Saya bakar satay guna kuali roti canai jer, sebelum ni pernah try bakar dalam convection oven... satay jadi kering... guna kuali roti canai ni ok gak.. asap pun takde.. tp dapur berminyak laa..

Bahan-bahan untuk membuat satay ayam

1 ekor ayam (ambil isi dan potong kecil)
garam, gula, serbuk perasa dan serbuk kunyit secukup kegunaan

bahan-bahan kisar
2 biji bawang putih
2 biji bawang merah
2 batang serai
sedikit halia, ketumbar dan jintan
lidi sate secukup kegunaan

Cara :
Mula2 gaulkan ayam dengan garam, gula, serbuk perasa dan serbuk kunyit. Bila dah sebati, campurkan bahan-bahan kisar. Gaul rata2. Kemudian terus dicucuk dengan lidi sate. Perapkan dalam freezer sekurang2nya 4 jam sebelum dibakar.

nota : selepas digaul rencah2, mesti terus dicucuk, baru diperap.. bukan perap dulu baru cucuk, nanti satay jadi masam..

Selamat mencuba.

1 comment:

  1. Boleh cuba buat satay sendiri ni...
    Mohon kongsi resepi ini ye.

    ReplyDelete