KAWAN-KAWAN SAYA

01 October 2010

SAMBAL HITAM BELIMBING BULUH


Sambal hitam ini adalah satu resipi tradisional orang Pahang.. Sedap dimakan dengan nasi panas2 bersama-sama lauk kegemaran yang lain.. Ramuannya adalah terdiri daripada bawang, cili padi, ikan bilis dan belimbing buluh yang telah direbus dengan garam berjam2 lamanya sehingga menjadi hitam. Saya mengenali sambal itam ini melalui facebook. Setelah mendapat resipi dan petua2 daripada teman2 facebook, saya cuba memasak sendiri sambal hitam ini..

SAMBAL HITAM BELIMBING BULUH..

Bahan-bahan
1 cawan belimbing buluh yang telah siap direbus
2 cawan ikan bilis (boleh digoreng dulu atau gunakan begitu saja)
10 biji bawang besar bombay (lagi banyak bawang, lagi sedap)
1 labu bawang putih
1 genggam cili padi
1 cawan minyak

Cara membuatnya
Kisar bawang besar, bawang putih dan cili padi. Ikan bilis ditumbuk, tapi jangan terlalu lumat. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar, masukkan ikan bilis dan belimbing buluh. Tambahkan garam jika perlu sahaja kerana belimbing rebus agak masin. Terus mengacau atas api kecil sehingga semua sebati dan belimbing jadi hancur. Apabila telah bertukar warna kecoklatan dan agak kering, bolehlah diangkat dari dapur. Proses memasak lebih kurang 1 jam.

nota : sambal ini tahan lama dan tak perlu disimpan di dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment