KAWAN-KAWAN SAYA

11 October 2010

SAMBAL TUMIS

Sambal tumis biasanya sinonim dengan nasi lemak. Tetapi, sambal tumis juga sedap dibuat cecah lempeng, dihidangkan dengan mee goreng, mihun goreng, jemput-jemput, ubi rebus dan macam-macam lagi.

Di dalam gambar ialah sambal tumis yang saya sediakan. Boleh dihidangkan dengan nasi lemak atau apa-apa saja..

Bahan-bahan
Segenggam cili kering, dibuang biji dan direndam dalam air panas
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 sudu kecil belacan
Segenggam ikan bilis

Satu mangkuk kecil ikan bilis halus, digoreng
2 labu bawang besar, dimayang halus
1 sudu kecil asam jawa, perah ambil air
2 sudu gula
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/2 cawan pati santan
1/2 cawan minyak untuk menumis

Cara-cara Membuatnya
Kisar cili kering, bawang putih, bawang merah, segenggam ikan bilis dan belacan. Ketepikan. Panaskan minyak dan gorengkan bawang besar sampai kuning, baru dimasukkan bahan-bahan kisar. Kecilkan api dan kacau selalu sampai naik minyak dan garing. Masukkan gula, garam dan air asam jawa secukup rasa. Kemudian masukkan ikan bilis goreng dan pati santan. Masak sampai pekat. Sesuaikan rasa dan angkat.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment