KAWAN-KAWAN SAYA

11 October 2010

SARDIN MASAK ASAM & SUP TELUR CAMPUR KENTANG


Satu lagi menu ringkas yang menjadi kegemaran kami sekeluarga. Sardin masak asam ni, menu semalam, sebab nak cepatlah (anak-anak dah lapar), ikan kurung ni jadi mangsa..

Bahan-bahannya :
1 tin sardin (saya guna Sardin Adabi)
1 biji bawang besar, dihiris
3 biji bawang putih, dihiris
3 biji cili padi, dihiris (lebihkan jika suka lebih pedas)
1 inci halia, dihiris
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
1/2 cawan air asam jawa
Minyak untuk menumis

Cara Memasaknya :
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan hiris hingga garing, masukkan sardin, air asam jawa dan asam keping. Tambahkan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih dan pekat. Sedia untuk dihidangkan.

SUP TELUR CAMPUR KENTANG

Bahan-bahan
2 biji telur ayam
1 biji kentang, kupas dan potong nipis-nipis
segenggam taugeh
sedikit daun sup dan daun bawang, dihiris
1 1/2 mangkuk air
2 biji bawang putih, dihiris
3 biji bawang merah, dihiris
1 cm halia, dihiris
garam dan lada sulah secukup rasa (saya guna maggi cukup rasa, tak payah taruk garam)
Minyak untuk menumis

Cara Menyediakannya
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan hiris hingga kekuningan, masukkan air, kentang, garam dan lada sulah secukup rasa. Bila kentang empuk, pecahkan telur. Bila telur setengah masak, masukkan taugeh. Terus angkat dari api dan tuangkan ke dalam mangkuk tahan panas. Taburkan daun sup ketika menghidang.

nota : Sup telur ni boleh dipelbagaikan. tambahkan karot atau fucuk dan suhun atau apa-apa saja yang anda suka.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment