KAWAN-KAWAN SAYA

01 October 2010

STEW AYAM

Pagi ni saya dan anak2 bersarapan ala-ala Inggeris... stew ayam dgn roti perancis bakar, minuman lak air kopi...

Stew ayam ni saya belajar dgn rakan sekerja.. tp bahan-bahan ikut olahan sendiri, taruk apa yang ada kat dapur.. Nak tahu resipinya....

STEW AYAM KACANG PANGGANG

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam, dipotong kecil
3 ulas bawang putih, ditumbuk lumat
1 1/2 inci halia, ditumbuk lumat

Cara : Gaulkan ayam dengan bawang putih, halia dan perap 20 minit.

bahan-bahan lain
3 sudu mentega (resipi asal guna olive oil, tapi stok yang ada dah expired)
2 biji bawang besar holland, dipotong dadu
1 batang karot, potong 1 inci panjang dan belah 2 atau 4
100 gm brocoli, dipotong (resipi asal guna bunga kobis, tp malas nk beli sbb brocoli dah ada)
2 biji tomato besar, potong kiub
1/2 biji capsikum, potong dadu
sedikit oregano kering (resipi asal tak guna, tp saja nak taruk)
2 senduk tomato puree
1 senduk sos tomato
1 sudu besar serbuk lada hitam (saja taruk lebih sbb suka pedas2 gitu)
garam dan serbuk perasa secukup rasa
1 tin besar kacang panggang
2 cawan air

Cara Membuatnya
Cairkan mentega dan goreng ayam yang diperap setengah masak. Ketepikan. Dalam kuali yang sama, masukkan bawang besar dan kacau sampai bawang layu.. Masukkan kacang panggang, tomato, karot, serbuk lada hitam, oregano dan air. Masak sampai mendidih, masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Tambahkan tomato puree, sos tomato, garam dan serbuk perasa. Masak sampai pekat dan sesuaikan rasa, baru dimasukkan sayur-sayuran. Bila sayuran masak, angkat dari api dan sedia untuk dihidangkan. (Gambar akan diupload kemudian, sebab gambar yang saya snap tidak begitu jelas...)

Roti perancis (siap beli kat Tesco), dipotong2, sapu dgn mentega, taburkan cincangan bawang putih, taruk sedikit mayonis dan renjiskan rempah oregano.. Bakar dalam oven selama 5 minit. Siap untuk dihidangkan..

Selamat Mencuba..

No comments:

Post a Comment