

Bahan-bahan
3 ekor sotong kembang, direbus dalam air mendidih hingga lembut, kemudian dipotong
4 keping tauhu, digoreng dan dipotong2
1 mangkuk kecil taugeh
1 atau 2 ikat kangkung
1 biji timun (saya tak taruk, sbb lupa nak beli)
Bahan-bahan untuk sos/kuah
segenggam cili kering, dikisar halus
5 ulas bwg putih, dikisar
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1 senduk asam jawa (ambil air pekat)
2 senduk kicap pekat
1 sudu besar belacan
1 sudu petis (lebihkan jika suka)
sedikit garam dan ajinomoto
sedikit bijan goreng
kacang tanah goreng secukupnya, ditumbuk
cara :
campur semua bahan2 dan masak sampai pekat dan sesuaikan rasa. ketika menghidang, baru dicampur kacang tanah & bijan.
Cara Menyediakannya
Ambil secukupnya bahan-bahan yang dikehendaki, siramkan kuah ke atasnya. Taburkan kacang tumbuk di atasnya dan hidangkan. Sedap dimakan begitu saja...
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment