KAWAN-KAWAN SAYA

29 October 2010

SPAGHETTI KUAH TOMATO

Malam ini, makan malam yang cukup ringkas.. Spaghetti kuah tomato.. Sebenarnya dah dekat 3 bulan spaghetti tu terbiar kt dalam almari dapur..plan asal nak masak laksa johor, tetapi laksa dah tinggal laksa.. Selalu terlupa.. Jadi, untuk mengelakkan spaghetti tu expired, jadilah makan malam untuk malam ni..

Saya tidak ikut mana2 resipi spaghetti sebab suami dan anak2 tak suka citarasa omputih.. Takde guna sos preggo ke leggo ke...cuma gantikan dengan puree tomato dan buah tomato segar.. ikut selera mereka lah..
Bahan-bahan

1/2 paket spaghetti (500gm), direbus al-dente (kata omputeh), kemudian bilas dengan air sejuk, toskan
Mozarella cheese yang telah diparut - jika suka

KUAH TOMATO

Bahan-bahan A
6 biji tomato, dipotong dadu
1 tin kecil tomato puree
1 tin susu cair atau susu UHT
sedikit oregano
1 1/2 sudu besar lada hitam (ikut citarasa, boleh ditambah atau dikurangkan)
4 sudu minyak zaitun
2 biji bawang besar, dicincang
4 biji bawang putih, dicincang
300 gm isi ayam, dipotong kecil
250 gm udang hidup, buang kepala dan kulit, belah belakang
1 batang karot, dipotong bulat
1 batang celeri, dihiris nipis
1 batang leek, dihiris nipis
1 mangkuk cendawan tiram putih, dihiris halus (boleh ganti dengan cendawan butang)
1 kiub stock ayam/daging
garam dan serbuk perasa secukup rasa

Bahan-bahan B
3 sudu tepung gandum
3 sudu mentega/buttercup
1 cawan air

Cara membuatnya.

Mula-mula sediakan bahan B. Cairkan mentega/buttercup didalam kuali. Masukkan tepung gandum dan kacau sampai pekat. Tuangkan 1 cawan air perlahan-lahan dan kacau sampai pekat. Ketepikan.

Dalam kuali lain, panaskan minyak zaitun, masukkan bawang besar dan kacau sampai bawang layu. Kemudian, masukkan bawang putih. Bila bawang putih telah layu, masukkan isi ayam. Bila isi ayam telah berubah warna, masukkan tomato puree, tomato yang dipotong dadu, lada hitam, oregano dan serbuk perasa. Tambahkan air secukupnya untuk kuah dan kiub stok ayam/daging. Masak sampai mendidih, baru dimasukkan karot, leek dan celeri. Akhir sekali, baru dimasukkan udang, cendawan dan bahan-bahan B yang disediakan tadi. Masak sampai pekat dan sesuaikan rasa. Bolehlah dihidangkan dengan spaghetti.

nota : untuk lebih sedap lagi, tambahkan satu tin tuna yang dihancurkan dan juga keju parut.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment