KAWAN-KAWAN SAYA

30 October 2010

BUBUR BARLI CAMPUR PISANG

Hari ini, saya cuba masak bubur barli campur pisang.. Niat awal nak buat hidangan petang, tapi merebus barli ni lambat pula nk kembang.. Maka jadilah hidangan pencuci mulut selepas makan malam..

Sebenarnya dah lama beras barli ni saya beli, selalunya masak untuk buat air sahaja.. tapi selalunya barlinya tak dimakan, jadi kali ni saya cuba masak bubur pula... Resipinya agak2 saja, macam masak bubur lain...

BUBUR BARLI CAMPUR PISANG

Bahan-bahan
1 cawan barli, dicuci bersih
Air secukupnya
2 helai daun pandan, disiat2 dan disimpulkan
5 sudu gula pasir
secubit garam
1 cawan susu cair
3 biji pisang nangka (pisang tanduk atau pisang nipah pun sedap)

Cara Membuatnya
Barli direbus dengan air secukupnya hingga kembang dan lembut. Campurkan secubit garam dan gula secukup rasa. Masukkan juga daun pandan, susu cair dan juga pisang. Apabila pisang telah lembut, bolehlah dipadamkan api. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba

1 comment:

  1. sy nk mntk copy resepi nie ye..terima kasih..;)

    ReplyDelete