KAWAN-KAWAN SAYA

04 December 2010

SOTONG MASAK ASAM


Selain rebus katok serai, sotong masak itam, goreng kunyit, goreng kari, goreng tepung, sotong juga sedap dimasak asam. Masakan yang ringkas tetapi menyelerakan jika dihidang dengan nasi panas2. Saya belajar masakan ini dari makcik saya. Resipi dan cara membuatnya pun senang.

Bahan-bahan

500gm sotong (apa jenis sotong lah)- jika sotong besar, boleh dipotong2, jika saiznya kecil2 biarkan sekor2 lagi sedap.
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
5-6 biji cili padi
1 labu bawang besar
2 biji lada merah/hijau
beberapa keping hirisan halia
air asam jawa
garam secukup rasa
1 batang serai - diketuk (jika suka, takde pun takpe)
minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
Sotong dibersihkan dan toskan kering2. Hiris bawang putih, bawang merah, cili padi dan halia. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 hiris dan juga serai. Bila garing, masukkan sotong. Kemudian tambahkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Kacau hingga sotong masak. Akhir sekali, masukkan bawang besar dan lada merah yang dihiris. Kacau sebentar dan angkat. Sedia untuk dihidangkan.

nota : sotong dalam tin pun sedap dibuat masakan ini. Tetapi, hendaklah ditoskan airnya dan kurangkan penggunaan garam.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment