KAWAN-KAWAN SAYA

28 December 2010

ROTI NAN PUTERI MANJA DGN GULAI DAGING


roti nan dengan gulai daging, sedia untuk disantap

roti nan.. kali ini, ikut resipi puteri manja, rakan facebook

ROTI NAAN
BAHAN-BAHAN ( 8 KEPING SEDERHANA BESAR )

• 375 G TEPUNG GANDUM
• 125 G TEPUNG NAIK SENDIRI
• 125ML PLAIN YOGURT (LOW FAT PUN BOLEH)
• 1 SUDU KECIL SERBUK YEAST ( RENDAM DALAM 250ML AIR SUAM)
• 1 SUDU BESAR BUTTER/MARGERIN (OLIVE OIL LG SEDAP)
• 1 SUDU BESAR GULA PASIR
• SEDIKIT GARAM

CARA-CARA

1. RENDAM TERLEBIH DULU YIS DIDALAM CAWAN BERISI AIR SUAM2 KUKU. TUNGGU SEHINGGA YIS TIMBUL.

2. SEMENTARA ITU, DI DALAM MANGKUK BERASINGAN. CAMPURKAN TEPUNG GANDUM, TEPUNG NAIK SENDIRI, GULA GARAM DAN BUTTER DAN DIGAUL RATA.

3. MASUKKAN YEAST(YG DIRENDAM TADI) DAN YOGURT, ULI SEHINGGA SEBATI DAN LEMBUT.(SEKIRANYA LEMBIK BOLE TAMBAH TEPUNG SIKIT BEGITU JUGA SEBALIKNYA..BOLE TAMBAH AIR JIKA PERLU)

4. ULI SEHINGGA AGAK LEMBUT, DAN BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 8.. BULAT2KAN UNTUK DIPERAM SEKETIKA (SAMPAI KEMBANG DAN GEBU)

5. CANAI LEPER, DAN BAKAR ATAS KUALI (PREFERABLE NON STICK PAN) LEPER TANPA MINYAK, API KECIK, TUNGGU SAMPAI KEMBONG2 SIKIT, BARU TERBALIKKAN.

6. UNTUK YG SUKA MAKAN CHEESE…NI CARA2 BUAT NAAN CHEESE…

7. UNTUK NAAN CHEESE:

8. SETELAH CANAI LEPER, TABURKAN CHEESE DAN GULA

9. CANAI ANOTHER NAAN AND TINDIHKAN DAN CANAI SEMULA. SIAP UNTUK DIBAKAR DIATAS DAPUR.

SELAMAT MENCUBA!!!


gulai daging, saya buat gulai daging raja berangkat...

GULAI DAGING RAJA BERANGKAT

Bahan-bahan
750 gm daging, potong kecil
santan satu biji kelapa, secukup kegunaan
2 keping asam gelugur
1 batang serai
garam secukup rasa
2 sudu rempah kerutuk atau rempah kari
2 sudu kerisik

bahan-bahan kisar
3 biji bawang merah besar
5 biji bawang putih
5 biji cili kering
1 inci halia
1 inci kunyit
1 inci lengkuas

bahan2 ini hendaklah disangai tanpa minyak
segenggam ketumbar
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu teh jintan manis
2 biji buah pelaga
1 cm kulit kayu manis
2 kelopak bunga lawang
2 kuntum cengkih

bahan2 untuk tumis darat
rempah 4 sekawan
2 biji bawang putih, dimayang
3 ulas bawang merah, dimayang
1 cm halia dimayang
sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya
Bahan kisar dan bahan2 yang disangai hendaklah dicampurkan dan dikisar lumat. Gaulkan dengan daging, masukkan ke dalam periuk bersama-sama serai dan rempah kari atau kerutuk, kecilkan api dan masak sampai kering. Tambahkan air secukupnya dan masak sampai daging empuk (kira2 1 1/2 jam). Baru dimasukkan santan, asam gelugur, dan kerisik. Masak hingga mendidih atas api perlahan. Sesuaikan rasa. Sementara itu, panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan2 untuk tumis darat hingga kekuningan dan wangi. Masukkan ke dalam gulai yang sedang dimasak tadi dan tutupkan periuk. Padamkan api. Selepas 5 minit, baru dibuka penutupnya. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment