KAWAN-KAWAN SAYA

26 December 2010

POHON KADUK

Inilah rupa pokok kaduk.. Sekali tengok macam daun sirih, tapi bukan. Kalau nak tahu perbezaannya, pokok sirih ada junjung tempat dia naik menjalar.. tapi pokok kaduk tumbuh melata dan mudah membiak.. Daun kaduk selain dibuat ulam dan kerabu, biasanya dicampur ke dalam masakan gulai siput sedut (siput sawah). Boleh juga dicampurkan ke dalam masakan singgang asam pedas (bagi orang-orang Kelantan/Terengganu). Mieng Kham juga satu hidangan istimewa pembuka selera, cukup popular di kalangan orang-orang Thai, juga disedikan dengan daun kaduk.


Pokok kaduk yang ditanam dalam pasu, oleh bonda mentuaku... aku cuma petik je..


hidangan mieng kham, saya bawa ke office untuk berkongsi rasa dengan kawan-kawan. supplier daun kaduk ialah Kak Zie, kakak senior kat ofis.. thanks Kak Zie

No comments:

Post a Comment