KAWAN-KAWAN SAYA

22 December 2010

KUE TIAW GORENG & LADA JERUK


plan nak masak char kuetiaw, tapi banyak bahan takde, so jadilah kuetiaw goreng..

lada jeruk ni, buat pembuka selera, takde lada jeruk, tak kick rasanya...

Preparation last minute, alkisahnya, kuetiaw ni beli semalam.. dah plan nak masak char kue tiaw, tp suami pulak nak makan nasi... tu sebab postpone hari ni.. Kuetiaw goreng yang simple sangat.. dah terlupa plan asal, lepas makan baru teringat...

Bahan-bahan
500gm kuetiaw, basuh dan toskan
sedikit isi udang, fishcake, fishball dan lain2 ikut kegemaran
5 biji bawang putih, diketuk
1 sudu cili kisar
kicap manis, sos tiram dan sos cili
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
2 keping tauhu, digoreng dan dipotong2
2 biji telur
1 mangkuk kecil taugeh
4 pokok kucai, dipotong satu inci
4 helai sawi
2 helai kubis

Cara-cara membuatnya
Panaskan minyak, masukkan garam (utk mengelakkan percikan minyak) Kemudian masukkan bawang putih dan tumiskan bawang putih hingga kuning. Kemudian masukkan cili kisar. Bila cili dah garing, masukkan udang, fishcake, fishball, kacau rata hingga udang berubah warna, masukkan sos cili, kicap dan sos tiram. Masukkan sawi dan kobis. Kemudian pecahkan telur, kacau sebentar, baru dimasukkan kuetiaw dan kacau rata2. Akhir sekali kucai dan taugeh. Kacau sebentar dan angkat. Hidangkan panas2 dengan lada jeruk.

cara membuat lada jeruk
5 biji lada hijau dipotong2 tapi jangan terlalu tebal atau nipis. boleh dicampurkan dengan cili padi jika suka lebih pedas. Masukkan lada ke dalam mangkuk atau botol kaca. Tuangkan cuka hingga lada tenggelam. Masukkan secubit garam. Seelok2nya lada jeruk disediakan dua jam lebih awal supaya lebih sedap dimakan.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment