KAWAN-KAWAN SAYA

08 December 2010

KACANG PHOOL


Dah lama tak makan kacang phool..sbb kat sini susah nak cari kacang phool dlm tin tu. Kebetulan pergi berbelanja kt Maslee, ternampak le kacang phool, jenama kimball.. apa lagi, terus sambar lah 2 tin..

Semalam buat roti, pagi ni masak kacang phool.. & goreng telur mata lembu.. siapla sarapan pagi ini..

Bahan-bahan untuk kacang phool
2 tin kacang phoo, satu tin dikisar, satu tin lagi dibiar sebiji2
2 biji bawang besar, dicincang halus
3 biji bawang putih, dicincang halus
1 sudu lada kisar (jika suka pedas)
minyak untuk menumis
1 mangkuk daging kisar (jika suka)
garam - jika perlu
sedikit jintan manis, jintan putih dan lada hitam
2 sudu tomato puree atau secukup kegunaan (saya gantikan 4 biji tomato segar yang dipotong dadu)

bahan-bahan untuk hiasan
Telur goreng mata lembu
Daun sup, daun bawang, dihiris halus
Bawang goreng
Cili hijau, dihiris
Limau kasturi

Cara2 Membuatnya
Panaskan minyak, tumiskan bawang besar, bawang putih hingga layu. Masukkan daging kisar, kacau hingga sebati dan berubah warna. Kemudian masukkan lada hitam, jintan putih dan jintan manis. Masukkan kacang phool dan sedikit garam. Masak hingga pekat, sesuaikan rasa dan angkat. Hidangkan dengan roti atau roti bakar.

Semasa menghidang, letakkan sebiji telur goreng mata lembu, cili hijau, daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Hidangkan panas2.

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment