KAWAN-KAWAN SAYA

08 March 2011

MASAK KICAP BOYAN STYLE & SAYUR ASEM KACANG PANJANG CAMPUR UDANG HIDUP





baru lepas makan malam, lauk masak kicap style orang Boyan. Pastu ada sedikit kacang panjang dan udang hidup, saya leburkan kedua2 bahan dan masak asem je.. Hrmmmm... siap untuk makan malam...Thanks untuk Kak Siah, jiran yang baik hati, sudi kongsi resipi masak kicap ni.. ternyata memang sedap sekali.. semua sukaa.... (resipi dah lama tulis, gambar baru tepek hari ni 10/3/2011)

Sekali sekala sembang dengan jiran, dapat resipi baru. Ikan Tongkol masak kicap, cara orang Boyan. Nampak cam sedap je anak dia makan (kebetulan masa sembang, anak dia yang baru tahun satu sedang makan nasi lauk ikan tongkol masak kicap). Biasalah, terus saya tanya apa bahan2nya dan camner nak masaknya.. Nanti bolehle cuba kat rumah.. ya dak?? lagipun, saya memang fail bab2 masak kicap ni.. Ooo, senang jer resipinya.. ...

MASAK KICAP BOYAN STYLE

Bahan2
Ikan tongkol, potong keping dan goreng garam kunyit (guna ikan lain pun boleh juga)
Kicap secukup kegunaan
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan kisar
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Serai
Cili kering
Ketumbar, buah keras, jintan putih dan jintan manis, disangai hingga garing

Cara-cara membuatnya
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar hingga garing. Masukkan kicap dan ikan goreng. Masak sampai pekat. Tambahkan hirisan bawang besar dan lada hidup.

Selamat Mencuba untuk saya..

1 comment:

  1. cukok tongkol masak kicap...eemmmm...nyaman onku...
    Orang Boyan from Singapore disini..
    Tahniah..ada juga orang nak try resepi orang boyan..

    ReplyDelete