KAWAN-KAWAN SAYA

14 March 2011

BUBUR CACA MARBA


Yum...yum... sedia untuk dimakan... Mangkuk ni kecik aje tau... tapi ambik gambar dekat2.. tu yang nampak macam besarrr....hehe

Ini kes teringin benar, orang pregnant pun kalah... Mau taknya.. dah jam 10.30 malam, tapi masih kelentang kelentung kat dapur.. Masak bubur caca.. Saja jer saya namakan caca marba.. sebab bahan2nya yang macam2...

Sebenarnya nak masak bubur ni malam semalam, tapi dah penat sangat.. Dah seminggu hubby beli keladi ni.. kalau simpan lama2 nanti, kan rosak pulak keladi tu.. Tapi yang spoilnya.. bahan2 semua dah siap, santan pulak wat hal... bila teringat balik.. geram betul kat penjual santan tu...dah ler harga cekik darah.. santan pulak banyak hitam2 hampas tempurung kelapa.. huhu...geramnya... Nasib baik ada susu cair, boleh la tambah buat pekatkan kuah.. Jom layan resipinya...


Yum...yum... sedia untuk dimakan... Mangkuk ni kecik aje tau... tapi ambik gambar dekat2.. tu yang nampak macam besarrr....hehe

BUBUR CACA MARBA

1/2 biji keladi, kupas kulit potong dadu
1 biji keledek saiz sedang, kupas kulit, potong dadu
2 sudu sagu biji
1/2 cawan caca kering
2 keret nissae atau gula melaka secukup manis
santan 1 paket
susu cair 1/2 tin
2 helai daun pandan
secubit garam

Cara2
Keladi dengan keledek dikukus sebentar. Dalam periuk lain, campurkan gula merah, santan, secubit garam dan daun pandan. Didihkan. Masukkan sagu dan caca. Kacau sampai sagu jernih. Kemudian, tambahkan susu cair. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak. Akhir sekali, masukkan keledek dengan keladi yang telah dikukus. Biar mendidih sekali lagi, bolehla diangkat dan dihidangkan.

Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment