KAWAN-KAWAN SAYA

11 March 2011

ROTI JALA DWIWARNA


makan dengan sambal tumis jer..


siap dimasak, boleh dilipat atau digulung..


masih kat kuali..

Pagi ni, makan roti jala dengan sambal tumis jer.. Saje je buat dua kaler untuk tarik selera anak2...

ROTI JALA DWI WARNA

Bahan-bahan
3 cawan tepung
1 cawan susu cair
1 biji telur (gred AA)
secubit garam
sedikit air kapur (utk hilangkan bau telur)
air secukupnya
Pewarna hijau dan kuning (nak gula lain warna pun boleh)

Cara-cara
Campurkan semua bahan dan kacau sampai sebati. Masukkan ke dalam blender dan kisar sampai sebati. Boleh juga ditapis untuk mengelakkan adunan berbiji-biji. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Panaskan kuali leper dan jalakan secara bertindih. Tak kisah la nak mulakan dengan adunan hijau atau kuning dulu.. Yang penting menjadi roti jala yang berwarna warni.. Dah masak, bolehlah dilipat atau digulung. Buat sehingga habis. Bolehlah disajikan dengan sambal tumis atau kari ayam atau lauk2 kegemaran yang lain.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment