KAWAN-KAWAN SAYA

22 March 2011

ANTARA JAWA, BOYAN DAN TERENGGANU...


ikan lolong merah, masak singgang... Boyan Style

Cuma kisarkan cili padi atau cili kering, bawang merah, ketumbar, kunyit basah dan halia. Masukkan ke dalam periuk dan tambahkan air juga asam keping. Didihkan. Baru dimasukkan ikan dan tambah garam secukup rasa.


Kerabu pauh (mangga) versi Terengganu

Mangga muda yang dicincang, digaul dengan kerisik, isi ikan bakar, lada hitam, bawang merah dan sedikit halia yang ditumbuk. Tambahkan garam, gula dan juga sedikit perahan limau nipis atau cuka.


Urap pucuk ubi... versi Jawa..

Pucuk ubi rebus yang digaul dengan ramuan kelapa parut, cili padi, bawang putih, bawang merah, cekur dan ikan bilis atau udang kering yang telah digoreng terlebih dahulu dan ditumbuk lumat. Kesemua ramuan disangai sekejap atas api, baru dicampurkan pucuk ubi. Jika ada daun cekur, hiris halus2 dan gaulkan sekali.

Semua sedap.. dan semua saya suka.. Resipinya.. Lihat entry saya sebelum ini..
Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment