KAWAN-KAWAN SAYA

03 March 2011

TOM YAM CAMPUR, SAYUR MASAK SOS TIRAM


tom yam campur... fresh from my kitchen.. walaupun mutu gambar kurang memuaskan, tapi hatiku puas dapat menyediakan hidangan ini untuk santapan anak2 dan suamiku tercinta.. yeyey..


sawi putih campur brocoli sos tiram...bukan sawi putih jer.. tapi ada brocoli dan juga tauhu.. Ada sedikit udang hidup sebagai perencah.. yummy.. yummy


sambal belacan... Takde yang ini, macam makan nasi takde lauk....


telur dadar... wat tambah2 lauk... jemput tengok je lah ya.

Makanan fevret hubby dan anak-anak.. Tom yam campur.. Senang hati tengok diorang makan sampai licin pinggan. Nama jer tom yam campur, tapi tak banyak campur pun.. Cuma ada sedikit ayam, udang dan sotong. Sayur cuma brocoli jer.. Saya masak tom yam pun senang jer.. Nak tau resipinya..

TOM YAM CAMPUR

Bahan2
1 keping peha ayam, potong kecil
10 ekor udang - kalau nak lebih pun boleh
6 ekor sotong, potong bulat2
jus limau nipis (kalau guna limau lain, aroma tomyam tak akan muncul.....)
Bawang besar dan cili hidup, dihiris2 secukup kegunaan lah, jangan banyak sangat, nanti jadi tomyam bawang le pulak deh..
Buah tomato, dibelah2
Daun ketumbar dihiris, akarnya jangan dibuang tetapi diketuk2 untuk dicampur ke dalam kuah tom yam nanti
Garam secukup rasa (jika guna sos nampla, tak perlu taruk garam lagi... dah masin)
Brocoli atau bunga kobis...
Daun limau purut, disiat2
Cili padi, diketuk kasar2 atau potong2 jer
sedikit lengkuas, halia, bawang putih dan serai, dihiris2
Air secukupnya untuk kuah

Cara2 Memasak Tom Yam
Didihkan air, masukkan bawang putih, serai, halia, lengkuas dan akar ketumbar. Kemudian masukkan ayam. Bila ayam dah empuk, baru dimasukkan bahan2 sos nampla atau garam, diikuti dengan bahan2 lain satu persatu. Sesuaikan rasanya. Taburkan daun ketumbar dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment