KAWAN-KAWAN SAYA

13 March 2011

IKAN CENCARU BAKAR AIR ASAM & TUMIS KANGKUNG CAMPUR KEROPOK


Ikan bakar ni, request by encik hubby.. semalam dia bawak balik ikan dan suruh bakar, tapi memandangkan baru siap masak, jadi pospone hari ni.. Hubby suka kalau bakar kosong jer.. tak perlu sambal.. sebab nak cecah air asam..


Dah masak, sedia untuk dihidangkan... Makan panas2 dengan nasi putih dan air asam..


Semangkuk air asam ni ngam2 untuk 4 ekor ikan.. Nak buatnya senang, cuma perahkan air asam jawa, tapiskan.. taruk belacan sket, gula dan garam secukup rasa. Perahkan limau. Kemudian campur hirisan bawang dan cili padi atau cili merah. Kalau ada tomato, boleh tambah tomato.. Siap..

Kalau makan nasi takde sayur, macam tak lengkap je hidangan tu.. Jadi saya masak tumis kangkung, campurkan lada hitam, keropok keping dan bihun.. Huhu.. Jangan pelik ye.. ini makanan orang Terengganu.. Sedap tau.. Bukan kangkung aje, sayur2 lain pun boleh masak macam ni.. Jom layannnn..........


Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment