KAWAN-KAWAN SAYA

06 December 2011

SIRA UBI STELO (KELEDEK)


Baru siap masak, terus cedok.. dah tak sabar nak makan ni..

Satu lagi juadah tradisional orang2 Kelantan iaitu sira ubi stelo (keledek). Selalu dihidangkan masa majlis kenduri. Tapi sekarang dah jarang2 dapat makan sira ubi ni kat tempat2 kenduri.. sebab diorang dah ikut peredaran zaman. Sekarang dah ada bubur kacang, bubur pulut hitam, bubur caca. Mungkin sebab sira keledek ni manis sangat, tu sebab diorang tukar...Walaubagaimanapun, tidak semua orang dah tukar menu... masih ada lagi yang mengekalkan tradisi dengan menyediakan juadah tradisional ni..

Bahan2 untuk menyediakan sira keledek
Ubi keledek, saya guna keledek kuning oren - anggaran sekilo
2-3 keping gula melaka (saiz besar)- ikut citarasa
secubit garam
1/2 cawan pati santan

Cara membuatnya
Mula2 kupas keledek dan potong2. Cuci bersih dan rendamkan ke dalam air kapur selama sejam. Kemudian, bilas dan toskan. Dalam periuk, masukkan gula melaka (nisae), secubit garam, daun pandan dan pati santan. Susunkan keledek dan tutup periuk. Masak atas api kecil sampai empuk dan kuah pekat. Siap untuk disajikan.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment