KAWAN-KAWAN SAYA

17 December 2011

KERABU TERUNG, KERABU PUCUK BEKO


kerabu terung


kerabu pucuk beko

Kerabu terung dan kerabu pucuk beko ni, Ummi yang buatkan.. Erm... tak sempat makan dengan nasi, saya ratah gitu aje.. Untuk menyediakan kerabu terung, Ummi cuma rebuskan terung sampai lembut (lebih sedap kalau dibakar), kemudian dibuangkan kulitnya.. susunkan ke dalam pinggan dan tarukkan bumbunya.. Pucuk beko pula perlu dicelur sampai lembut, kemudian ditoskan sebelum digaul dengan bumbunya.. Kalau secukup rasa pedas, masam dan manisnya..Sedap lah kerabu ni..

Bahan2 untuk bumbunya (sukatan agak2 lah ye)
1/2 biji kelapa parut, digoreng tanpa minyak hingga kekuningan kemudian ditumbuk halus
3 ekor ikan selayang bakar (ambil isinya dan tumbuk)
5-6 ulas bawang merah, ditumbuk
sedikit halia, ditumbuk
lada hitam secukup kegunaan, ditumbuk
air asam limau nipis (gantikan cuka pun boleh)
garam gula secukup rasa
cili padi bagi yang suka lebih pedas, ditumbuk
budu atau belacan, jika suka

Cara :

Campurkan semua bahan dan sesuaikan rasa. Gaulkan dengan sayur-sayuran yang hendak dibuat kerabu. Hidangkan dengan nasi putih dan lauk2 kegemaran yang lain.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment