KAWAN-KAWAN SAYA

14 December 2011

NASI KAPIT SAMBAL NYIOR


nasi kapit, sambal nyior dan kuah kacang.. gabungan yang mantap.. pasti sedap dan memikat selera..yummy... yummy...


nasi kapit, dimakan begitu saja dengan sambal nyior..

Nasi kapit atau nasi impit, dimakan dengan sambal nyior.. Dari dulu sampai sekarang, saya memang gemar makan benda ni. Sambal nyior ni Ummi yang buat.. Bukan saya tak tau buat, tapi lebih sedap kalau Ummi yang buat.. Selain nasi kapit, sambal nyior ni sedap kalau dimakan dengan ketupat nasi (ketupat daun kelapa) dan boleh juga dijadikan pelengkap hidangan nasi dagang...

Bahan-bahan untuk membuat sambal nyior:

1/2 biji nyior (kelapa) parut
3 ekor ikan selayang, dibakar tawar (rebus pun boleh)- ambik isi sahaja
garam secukup rasa
gula melaka atau nissae
5 ulas bawang merah
5 batang serai
sedikit halia

Cara2
Mula2, goreng kelapa tanpa minyak hingga kekuningan. Kemudian, tumbuk sampai pecah minyak (kerisik). Ketepikan. Kemudian, tumbuk isi ikan sampai halus. Ketepikan. tumbuk bawang merah, serai dan halia hingga halus. Campurkan garam dan gula melaka. Masa ni, bahan2 tumbuk akan jadi berair. Keluarkan dari lesung, campurkan dengan kerisik dan isi ikan. Gaul rata2. Sesuaikan rasa, sedia untuk dihidangkan. Boleh juga dipanaskan sekejap atas api supaya tidak mudah basi.

Selamat mencuba.

3 comments:

  1. langkah terbaik kongsi ilmu masakan.

    ReplyDelete
  2. ye lah.. kalau x diperkenalkan atau dikongsikan, generasi baru x kenal benda2 ni.. semua suka fastfood jer..

    ReplyDelete
  3. Salam......minta izin salin resepi. tima kasih




    ReplyDelete