dah siap pun apam lenggang.. sedap.. kejap je dah abisss
ni dia kuali kecik tu.. xde tutup, guna tutup periuk paling kecik pun, dia lagi kecik.. hehehe
dah siap masak, ini versi yang tak lenggang.. guna kuali leper yg kecik aje.. dh jadi mcam apam bakar kelate la pulak.. ke apam doraemon
telahpun dilenggang ke dalam kuali
Petang tadi percubaan kali kedua membuat apam lenggang ni. Kali ini ikut resipi rakan facebook Rohaslina Ina. tapi tak ikut 100%, sebab resipi dia menggunakan beras kisar dan memerlukan masa yang agak lama untuk merendam beras, mengisar dan memeram. Oleh itu, saya cuma gunakan tepung beras cap teratai dan masa memeram pun tak sampai satu jam. Alhamdulilah, menjadi juga.. Di bawah ini saya sertakan resipi dari Rohaslina Ina.. (sumber diperolehi dari rakan sekerja Jothi) Thankyou very much untuk kedua-duanya.
APAM MANIS
BAHAN A: Rendam selama 5 or 6 jam
3 cawan beras (saya guna 1 paket tepung beras cap teratai)
4 1/2 genggam nasi baru masak (saya guna 1 cawan nasi sejuk)
1 1/2 genggam sagu biji
3 camt yis kering
750ml air
BAHAN C:
350ml santan (santan pekat rm1.00 + air jadikan 350ml) - klu nk lemak lg tambah lah ye.
1 1/2 cwn gula (ikut manis lah ye)
1 bj telur - pukul sikit (kalau tak nak telur pun tak per tp kna la guna pan non stick)
1 1/2 camt garam
CARA:
Beras dibasuh dan direndam bersama nasi n sagu biji selama 5 or 6 jam. Toskan. Saya rendam pada jam 4 ptg n kisar pd jam10 mlm)
Kisar (jam 10 mlm) bahan tadi dgn air sehingga betul2 halus (bolehlah diulang2 proses kisar ni). Tapis dlm besen besar. Campurkan BAHAN B dan kacau rata - peram semalaman
ESOK PAGI...masukkan semua BAHAN C - kacau sebati - biar 1/2 jam.
Panaskan kuali non stick atau yg tak melekat, sapu sikit minyak, tuanglah sesenduk adunan n lenggang..biar ada lebihan adunan di tengah2nya yg akan jd kembung nti.
Tutup dgn tudung periuk. Dah nampak garing di tepinya bolehlah diangkat.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment