KAWAN-KAWAN SAYA

26 November 2010

TAPAI UBI


Alhamdulillah, experimen kali pertamaku menjadi... tapai ubi yang sedap dan manis rasanya.. Ubi kayu ini adalah pemberian jiranku orang Sarawak.. katanya ubi ni tak sedap direbus sebab ubi dah tua. Kalau dibuat kuih boleh lah..

Pada mulanya, cuma nak makan boko ubi kayu..tapi terfikir pula, ada ragi apa kata cuba wat tapai... lagipun kalau beli tapai ubi kat sini, RM1.00 satu pek kecil, sekali ngap dah abis...Lalu, malam tu juga, terus telefon ummi, tanya macamana nak wat tapai ubi. boleh ke ubi yang dah tua dibuat tapai.. Ummi cakap, cuba dulu...tapi ada baiknya wat pengat atau kuih boko ubi...mana tau kot2 wat tapai tak menjadi... maklum, kerja tapai menapai ni banyak pantang larangnya..

Tapi keinginan untuk mencuba membuak2 kat dadaku ini.. So malam tu juga kerja2 membuat tapai ini bermula.. Siap tabur ragi dah jam 12.00 mlm.. Fuh, nak tunggu ubi tu sejuk, ngantuk giler...Dan sebelum tabur ragi kat ubi rebus tu, saya baca selawat 3 kali. Ini petua atok saudara supaya tapai cepat menjadi dan manis rasanya. Esoknya, jam 12.00 mlm juga, dgn hati yang berdebar2...saya cuba buka bungkusan kain pembungkus tupperware yang saya guna untuk peram tapai.. bau macam manis.. alhamdulillah, dgn tak sabar2nya.... ambil seketul dan makan... manis!!! yahoo!!! tapaiku menjadi!!

Bahan-bahan
2 ketul ubi kayu - anggaran 1 1/2kg
suku biji ragi tapai (saiz sebesar duit 50 sen)

Cara-cara
Ubi kayu dikupas kulit dan dibersihkan. Kena buang semua kulit, luar dan lapisan dalamnya. Potong2 ikut saiz yang dikehendaki. Kalau nak buat tapai, ubi tu kena cuci betul2. Kena kikis2 dengan pisau supaya hilang semua selaput ubi. Kemudian rendam ubi selama satu jam atau lebih. Didihkan air, masukkan ubi. Rebus sampai masak, tapi jgn sampai lembik macam nak makan ubi rebus. Cucuk dgn garpu dah lembut, bolehlah toskan airnya. Kemudian sejukkan. Kena tunggu ubi tu betul2 sejuk, baru ditabur ragi. Masukkan dalam bekas bertutup rapat. Bungkus dengan kain dan simpan ditempat gelap. Selepas dua atau tiga hari, dah menjadi la tapai ubi. Saya buat tapai ni satu hari setengah dah jadi..

Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment