KAWAN-KAWAN SAYA

20 November 2010

BUAT ROTI LAGI....

Hari ini, buat roti lagi.. tapi hari ni versi lain pula.. buat ban goreng, ban manis isi planta dan roti burger....
Ban goreng, plan asal nak wat roti manis goreng tapi adunan ni tak manis pun..jadi gentel je bulat2 dan goreng.. Boleh nanti dibelah dua dan isikan inti sambal tumis atau sardin...
Roti berger ini pula untuk makan malam nanti.. Dah janji dgn anak2 nak makan burger.. Daging berger dah beli dah.. Cuma roti nya yang takde..
Ini ban manis isi planta.. Sedap dimakan panas2..
Adunan untuk ban goreng.. Gentel kecik2 aje, tapi bila digoreng jadi besar gedabak!!!
Ini pula ban manis isi planta + gula.. tunggu masa masuk oven..
Yang ini pula untuk roti berger.. Buat kecik2 tapi jadi besar gedabak pula.. Ngam2 la dgn saiz daging burger tu..

Resipi kali ini, lebih kurang jer dgn post saya yang telah lepas.. Cuma kali ini adunan lembut sket.. Satu kilo tepung saya dapat 8 biji roti berger, 9 biji ban manis isi planta dan 15 biji ban goreng.. Berbaloi2 kan.. Hahaha, lepas ni semua kedai roti tutup le.. sebab saya dah pandai wat roti sendiri.. hehehe

RESIPI ASAS ROTI

Bahan-bahan
1 kg tepung
1 paket mauripan
2-3 sudu makan planta (saya guna buttercup dlm tin)
1 cawan gula
1 sudu makan bread softener
1 camca teh garam
1 1/2 mug air suam (klu kurang boleh tambah)

Cara-cara
Campurkan air suam, gula, garam, planta, bread softener dan mauripan ke dalam mangkuk adunan. Taburkan sedikit tepung gandum dan kacau rata2. Kemudian campurkan semua tepung dan uli hingga tak lekat ditangan. Rehatkan doh selama 1 jam atau naik dua kali ganda.
Kemudian diuli sekali lagi sebelum dibentukkan kecil2 mengikut kesukaan sendiri. Boleh isi inti atau dibiarkan kosong. Rehatkan doh sekali lagi sebelum dibakar atau digoreng.

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment