KAWAN-KAWAN SAYA

07 November 2010

SINGGANG IKAN TONGKOL & SAYUR CELUR


Hari ni, masak rebus2 dan singgang aje.. Singgang ikan tongkol & sayur-sayuran yang dicelur dan dicecah budu + pelam muda yang dicincang.. Singgang tongkol ni memang sinonim dengan orang-orang Terengganu dan Kelantan.. Tapi jangan tak tau, jiran saya orang Indonesia (keturunan Boyan) pun suka ikan tongkol masak singgang.. tapi rasa singgangnya lain sedikit.. Resipinya saya dah ingat2 lupa.. sebab belum pernah cuba masak sendiri... Kalau tak silap saya, resipinya lebih kurang begini:-

Bahan-bahan

Ikan tongkol, dibersihkan dan dipotong
Asam keping
Air secukupnya untuk kuah
Garam dan serbuk perasa secukup rasa

Bahan-bahan ditumbuk lumat
Sedikit ketumbar biji
Bawang merah
Cili padi atau cili kering
Sedikit kunyit hidup

Cara Membuatnya
Campurkan bahan-bahan yang ditumbuk dengan air dan asam keping secukupnya. Masak sampai mendidih. Kemudian masukkan ikan. Teruskan mendidih hingga ikan masak. Tambah garam dan serbuk secukup rasa.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment