KAWAN-KAWAN SAYA

25 May 2012

URAP PUCUK UBI CAMPUR DAUN CEKUR @ KENCUR

Assalamualaikum wbt
Satu lagi hidangan kegemaran kami sekeluarga.. Urap pucuk ubi campur cekur atau kencur dalam loghat jawa. Walaupun makanan orang jawa, tapi dah jadi sebahagian dari hidangan kami. Mudah saja membuatnya.. Cuma gorengkan cili padi, bawang merah, bawang putih dan ikan bilis atau udang kering. Boleh juga dicampur sedikit belacan (goreng dulu). Bahan-bahan yang telah digoreng tadi hendaklah ditumbuk bersama isi cekur hingga lumat. Kemudian digaulkan dengan kelapa parut. Tambah garam gula secukup rasa. Sangai sekejap atas api biar layu (saya suka garing sedikit). Kemudian digaulkan dengan pucuk ubi yang telah siap direbus dan juga hirisan daun cekur. Semuanya digaul rata dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment