KAWAN-KAWAN SAYA

13 May 2012

DAGING MERAH

Assalamualaikum wbt..
Kebetulan ada sedikit daging yang telah siap direbus dalam peti ais. Saya masak lauk kegemaran keluarga iaitu daging merah.. Daging merah ni sangat popular kat kedai2 tomyam atau restoran yang menyediakan masakan panas. Biasanya lauk ni berwarna merah dan ada campuran kacang panjang atau bunga kubis. Tapi saya stok sayur-sayuran tu.. jd masak yang ringkas2 je.. janji ada rasa.. takpelah menderhaka sikit pada resipi asalnya. Cuma hiriskan daging yang telah siap direbus, gaulkan dengan sos tiram, sos nampla, sos cili dan sos tomato. Perap sekejap. Kemudian tumiskan halia, cili padi dan bawang putih yang diketuk hingga kekuningan dan naik bau. Masukan daging yang diperap dan kacau. Tambahkan sedikit air rebusan daging dan masak sampai pekat. Akhir sekali, campurkan hirisan bawang besar dan cili merah. Siap untuk disajikan. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment