KAWAN-KAWAN SAYA

12 May 2012

TERESEK JANTUNG PISANG CAMPUR RANGKA AYAM

Assalamualaikum wbt..
Kalau sebut teresek jantung pisang, mulalah teringat bulan puasa atau musim kenduri.. lauk ni memang tak miss..memang membuka selera, sama seperti acar atau kerabu.. Teresek adalah sejenis hidangan berempah seperti gulai dan menggunakan organ dalaman seperti hati,mempedal ayam, babat dan dicampur jantung pisang atau kacang panjang. Ada yang suka teresek berkuah, ada yang suka kering2 sedikit. Hari ni, saya masak teresek darat jantung pisang campur rangka ayam. Iyelah...cuma rangka ayam je yang ada.. hati pedal, jantung semua dah jadi sate.. Cuma kisarkan bawang putih, bawang merah, serai, halia, kunyit dan lengkuas. Gaulkan dengan rangka ayam dan tambah serbuk kari. Ungkep sampai kering. Kemudian tambah santan, garam, asam keping dan sedikit gula melaka (mesti). Bila dan mendidih dan rangka ayam dan empuk, campurkan jantung pisang, bawang dan cili hidup (saya guna cili api dibelah dua). Masak sampai jantung pisang empuk. Sesuaikan rasa, bolehlah diangkat dan dihidangkan. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment