KAWAN-KAWAN SAYA

22 May 2012

PULUT TANAK IKAN REBUS GORENG

Assalamualaikum wbt.
pulut tanak, gaul kelapa dengan ikan rebus goreng..
Inilah hidangan kami anak beranak pagi semalam. Pulut tanak, kelapa parut, ikan rebus goreng dan ikan masin goreng. Pulut tanak yang sedap dimakan ialah pulut tanak yang tidak terlalu keras atau terlalu lembik (benyek). Caranya, beras pulut dicuci macam biasa, pastu tambah air secukupnya..agak2 setengah inci melepasi beras pulut dalam periuk. Kemudian jerang atas api sederhana.. Agak2 dah kering, tutupkan periuk dan kecilkan api. Selepas 15 minit (dah masak), baru dikarih2kan. (kalau masak guna rice cooker, tekan suiz dan tunggu je ia masak..) Kemudian sediakan kelapa parut..seeloknya kelapa yang digunakan ialah kelapa yang masih hijau kulitnya.. isinya masih lembut. Gaulkan kelapa parut dengan secubit garam. Nak lagi syiok.. makan pulut ni, sediakan beras goreng iaitu segenggam beras pulut dicuci bersih dan masukkan dalam kuali. Goreng tanpa minyak hingga keperangan. Tabur ke atas pulut tanak semasa hendak dimakan. Krup krap krup krap.. sedap.. Tak lengkap lagi pulut ni, kena ada ikan masin goreng atau ikan goreng pun boleh.. Ikan rebus goreng pun boleh.. Untuk resipi dan cara-cara menyediakan ikan rebus goreng.... akan menyusul nanti..Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment