KAWAN-KAWAN SAYA

26 February 2011

PULUT PAGI A.K.A PULUT MANIS GAUL KELAPA

Sarapan pagi ini..pulut manis gaul kelapa.. ada orang panggil pulut pagi juga.. ada yang panggil pulut cawan.. dipanggil pulut cawan sebab diacu ke dalam cawan kecil.. Ada juga yang guna acuan kuih tu... macam2 lah.. Pulut ni, rasanya manis yang tak berapa manis, makan dengan kelapa parut yang lemak2 masin gitu.. Ermm... salah satu favret saya ni.. dan sekarang dah jadi fevret suami dan anak2 pula... sampai licin periuk dikerjakan.. hehehe

Bahan-bahan
2 cawan pulut - saya guna beras pulut floral
2 cawan air atau 182 inci melebihi paras pulut
1 keping nissae (gula melaka/gula merah)- dihancurkan

kelapa parut campur secubit garam
beras pulut goreng - saya tak buat

Nak masak pulut ni senang jer, hanya cuci pulut dan tanak. Agak2 dah menggelegak dan kering, taburkan gula melaka yang telah diracik halus ke atasnya. Tutup periuk dan kecilkan api... Tunggu hingga gula cair dan menyerap ke dalam pulut. Agak2 dalam 10 minit, baru dikarih2 lagi. Jika gula dah sebati dengan pulut dan tidak kelihatan berair, bolehlah dipadamkan api. Tutup periuk dan rehatkan dulu 5 minit. Baru boleh dibuka tudung periuk dan hidangkan dengan kelapa parut.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment