KAWAN-KAWAN SAYA

26 February 2011

LAKSA LEMAK A.K.A LAKSA KELATE


bahan utama, mestilah laksa.. takde laksa kebok, laksa rebus pun jadi ler... boleh wat lepas kempunan..


kuah....biar pekat2 gitu.. baru syok....


yang ni pulak, sambal cili padi, cili kering + belacan + garam, limau kasturi... kalau ada limau nipis, lagi kick.. kalau xde sambal ni, baik takyah makan laksa...


aksesori untuk laksa...yang ada cuma timun, taugeh, bunga kantan, daun selasihku sayang....(kalau daun kemangi, baru bertambah kick giler...) kacang panjang takde, terlupa nak beli.. huhu


semangkuk laksa, sedia untuk di isi ke dalam perut.....

Menu tengah hari ini.. laksa kuah putih.... Laksa lemak atau laksa kelate... sama dan serupa... Resipi laksa ni, ummi punya... buat pun senang, makan pun kenyang.. Jom layan resipinya...

Bahan-bahan
1 bungkus laksa panjang (celur sekejap dalam air panas mendidih)

bahan2 untuk kuah
4 ekor ikan kembung, rebus asam garam, ambil isi dan tumbuk halus
santan satu biji kelapa
2 biji bawang besar
sedikit halia dan lengkuas
lada hitam dan garam secukup rasa
asam keping


Bahan-bahan ulam
ulam taugeh -buang ekor jer..tak payah hiris)
Daun selasih, petik selai2
timun, hiris halus
bunga kantan, hiris halus
kacang panjang
daun kesum
lain2 ulam kampung spt pucuk samak atau serai kayu, balik adat, mata ayam, dll (semua ni kat kelate jer ada)
pucuk putat pun boleh

***Sambal
cili kering, gunting halus, rendam dan tumbuk dengan garam
saya suka tambah cili padi - biar lagi pedas
belacan bakar
garam dan gula (hidang berasingan)

*** saya lebur semua sekali.. senang

Cara membuat kuah

Kisar bawang besar, halia dan lada hitam. Campur dengan ikan. Didihkan santan, kemudian, campurkan bahan2 kisar. Masak sampai mendidih. Apabila mendidih, sesuaikan rasa, Kecilkan api. Renehkan 15 minit sambil dikacau selalu supaya tidak pecah minyak. Lepas tu, padamkan api. Tapi kena kacau lagi hingga suhu panasnya turun sedikit supaya isi ikan tidak berasingan dengan santan (nanti tak sedap dimakan....) Barulah boleh dihidangkan. Sedap dimakan panas2.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment