KAWAN-KAWAN SAYA

01 November 2011

KARI IKAN BARAT


Saya tak tahu apa nama komersil untuk ikan ni, tapi kata Ummi dipanggil ikan "bbarat" dalam loghat Kelantan.. Cuma sedap dimasak kari. Kalau tengok pada rupanya, macam ikan jebon atau ikan ayam2, cuma takde kulit keras macam ikan ayam.

Oleh kerana, cuma sedap dimasak kari.... saya pun masak kari lah.. Saya campurkan beberapa biji belimbing buluh dalam masak kari ni.. Sedap juga. Saya ni bukan lah pandai sangat masak kari ni, cuma rajin dok bertanya kawan2.. menjadilah kot lauk kari saya...

Bahan2
3 ekor ikan Bbarat, anggaran 1 1/2kg, dipotong 3
satu cawan pati santan + air secukupnya
air asam jawa
1 sudu rempah campur (halba, biji sawi, ketumbar, jintan putih dan jintan manis)
1 sudu makan serbuk cili
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

2 bungkus rempah kari Adabi (pek kecil) + air panas
3 biji buah tomato, dibelah 4
3 biji belimbing buluh

bahan2 kisar
3 ulas bawang putih
2 biji bawang bombay besar
1 inci halia

bahan2 dimayang halus
sedikit halia, bawang putih dan bawang merah

Cara2
Panaskan minyak, tumiskan rempah campur hingga naik bau. Masukkan bahan2 mayang dan goreng sampai kuning. Kemudian masukkan bahan2 kisar, cili serbuk dan rempah kari yang telah dicampur air panas. Kecilkan api, tumiskan hingga naik minyak dan rempah garing. Kemudian campur air asam jawa diikuti santan secukupnya. Bila mendidih, masukkan ikan dan garam secukup rasa. Akhir sekali, masukkan tomato dan belimbing buluh. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

Selamat mencuba.

2 comments: